Ledový čaj – ice tea

ledovy-caj-ice-tea

Jste milovníci čaje, ale v letním vedru se nedá teplý čaj pít? Kupované ledové čaje obsahují obvykle spoustu cukru, a proto nejsou moc zdravé. Ale pokud si vyrobíte vlastní ledový čaj, můžete si cukru dát kolik chcete. Přináším tedy receptík, jak dobře udělat ledový čaj.

Čaj krásně vypadá při zahradním obědě a můžete tak třeba před návštěvou zazářit.

Budeme potřebovat:

  • Čaj (cejlonský, zelený…apod.)
  • Led (spoustu kostek)
  • Limetku či citron
  • Mátu
  • Větší hrnec

Postup:

  1. Vyzkoušela jsem ledový čaj připravit už z černého, zeleného i bílého čaje a nejvíce se mi osvědčil obyčejný cejlonský čaj v pytlíku. Samozřejmě můžete použít jakýkoliv čaj, ale nedoporučuji moc ovocné čaje, protože když se podíváte na složení, mnohdy ani čaj neobsahují : D Doporučuji čaje sypané, například bílý čaj Bíla pivoňka je opravdu chutný.
  2. Připravíme tedy čaj, který jsme si vybrali tak, že si vezmeme velký hrnec a dáme do něj dva sáčky čaje asi na 0,75 litru, záleží na tom, jak je silný. Velký hrnec si bereme proto, že nám bude čaj rychleji chladnout.
  3. Nyní když máme sáčky v hrnci zalité asi 90°C vodou (což je velmi důležité, protože čaj se nesmí zalít vřící vodou, aby se nezničily zdraví prospěšné látky) necháme čaj chvíli luhovat. Pokud máme raději sladší čaj, přidáme cukr dle potřeby (nejlepší je použít tmavý třtinový cukr).
  4. Když je čaj vyluhovaný, vyděláme sáčky a můžeme pro rychlejší chladnutí ponořit do umývadla se studenou vodou.
  5. Abychom čaj vychladili, vhazujeme kostky ledu. Bude jich potřeba spousta. Pokud nechceme plýtvat ledem a ředit si čaj, můžeme jej nechat vychladnout právě v umývadle se studenou vodou.
  6. Po vychladnutí čaj přelijeme do konvičky, přidáme kousky limet či citronu, mátu a kostky ledu.

5 Responses to “Ledový čaj – ice tea”

  1. kakuna
    2. 11. 2009 at 19:07 #

    nic moc ale jde to

  2. Petr
    9. 1. 2010 at 15:21 #

    Postup je velmi jednoduchý, vymyslet ho dokáže snad každý, ale nápad oceňuji. Akorát bych doporučil, radši než čaj z pytlíku, čaj ze specializované prodejny s čajem (tj. většinou listy), u sypaných čajů ze supermarketů nikdy přesně nevíte, co vše směs obsahuje. Dále bych rád podotkl, že teplota je jiná čaj od čaje, proto je dobré řídit se tím, co je na sáčku napsáno. Nakonec ta věc s cukrem – mýtus že třtinový cukr je lepší je opravdu jen mýtus. Třtinový cukr je prý zdravější, protože se cukr tak chemicky nečistí, pravdou ale je že i kdyby skutečně o nečištěný cukr šlo (většinou jde pouze o cukr vyčištěný a znovu nabarvený), zdravější by nebyl, protože ony složky, co mu dodávají onu barvu nijak zdravé nejsou, ostatně proto se cukr čistí.

  3. Marťa
    4. 12. 2010 at 19:27 #

    No wow….
    Ještě mě v létě nenapadlo, že se čaj dá vypít i studený…

  4. jea
    1. 2. 2011 at 13:44 #

    Caj se nechladi, protoze pri postupnem ochlazovani bude takovy jako by jste ho zapomenula nedopity na stole.
    Jeho cirosti se dosahne prave tim ze je prudce ochlazen a to tim ze se horky prelije prez velke mnozstvi ledu. Proto se doporucuje aby byl ten teply caj malinko sladsi a koncentrovanejsi. Pomer ledu a caje by mel byt 1:1. 1kg ledu na 1 litr caje.

  5. Zeleny čaj
    4. 10. 2014 at 11:30 #

    Zelený ladový čaj je fakt super.. dochutiť limetkou a tie jeho účinky .. niet o čom :)

Leave a Reply