Cuketa – Zázračná zelenina na hubnutí i na chuť

Cuketa – tykvovitá zelenina mající svůj původ na evropském kontinentě, která se čím dál častěji objevuje v běžných českých kuchyních na mnoho způsobů. Co stojí za tak masovou oblibou? Příznivá cena, nebo snad to, že pomalu přicházíme na její jedinečnou chuť a množství vitamínů, které obsahuje? I to se vám v tomto článku pokusíme osvětlit, ale hlavně vám ukážeme několik úžasných receptů, se kterými si můžete cuketu užít tak, jak ji ještě neznáte, nebo ji vyzkoušet úplně poprvé!

Cuketa nejen že vypadá na talíři dobře, ale svou chutí za vzhledem nezaostává, právě naopak. V českých kuchyních se poprvé začala objevovat v 80. letech a od té doby její obliba nabývá na síle. Jen málo z nás do této chvíle cuketu ani jednou neochutnali, ať už ve formě polévky nebo hlavního jídla. Navíc, cuketu zvládne vypěstovat i méně zdatný zahradník, jedná se o nenáročnou a levnou úrodu, takže majitelé zahrádek mají další důvod navíc, proč si tuto zeleninu oblíbit.

Známá neznámá cuketa

Cuketa je specifická tím, že se téměř vždy podává tepelně upravená, na rozdíl od okurek. To je ale spíše předsudek. Máme-li k dispozici mladou cuketa, můžeme ji bez obav ochutnat i syrovou, možná bychom byli překvapeni! Taková cuketa je součástí mnoha salátů, má jemnou chuť a její výhoda spočívá hlavně ve faktu, že snadno přejímá chuť ostatních přísad jídla, kterého je součástí. Silné koření je tedy na místě. Kromě salátů se cuketa běžně připravuje i zapečená a dušená, méně často ji uvidíme „na sladko“ ve formě moučníků, ale i to je možné. Jídla můžeme připravit i z cuketových květů. Navštívíte-li Francii, nejtypičtějším jídlem, které je cuketa součástí, je specialita ratatouille.

Budete-li vybírat cuketu k další přípravě, nejlepší je sáhnout po malých až středně velkých plodech, přibližně do 25 cm. Nemusí se loupat, a navíc mají minimum semínek. Ty z vás, kteří preferují zdravý životní styl jistě potěší, že má cuketa velmi nízkou energetickou hodnotu z důvodu obsahu množství vody.

Cuketa a naše zdraví

Kromě snadného pěstování a celoroční dostupnosti je cuketa také skvělým zdrojem vitamínů nebo jako potravina při hubnutí. Na detoxikaci organismu a hubnutí se hodí přímo skvěle. Jak už jsme zmínili, obsahuje množství vody, téměř 91 %. Mimo to má v sobě velkou spoustu vitamínů a minerálů:

  •       Provitamin A – Dodává tělu potřebnou energii
  •       Karoteny
  •       Vitamin B a C
  •       Vláknina
  •       Minerály – např. hořčík nebo železo

Kromě toho že je cuketa zdravá a obsahuje výše uvedené látky, dokáže také tělo účinně vyčistit od toxinů. A na co dále působí? Dokáže odkyselit organismus, příznivě působí na trávení, poradí si v určité míře i se stresem a zvyšuje imunitu organismu. Cukrovkáři by se jí též neměli bát a v neposlední řadě podporuje činnost mozku. Pokud jste se cuketě tedy do této chvíle vyhýbali, je pravý čas s tím skoncovat – je skutečnou pokladnicí zdravé výživy a jen málo plodin má tak blahodárné účinky jako právě cuketa. A teď vám ukážeme, jaké divy si můžete z cukety doma vyrobit!

Cuketová polévka

Jste milovníci dobrých polévek, které zasytí, a hledáte nějakou novou, zdravou a zároveň opravdu chutnou? Pak si nemůžete nechat ujít tu cuketovou!

Potřebné suroviny

  •       1 větší cuketa
  •       3 brambory
  •       Cibule
  •       1 kelímek zakysané smetany
  •       1 lžíce kari
  •       Olivový olej (cca 2 lžíce)
  •       Sůl
  •       Bylinky (petržel, libeček, bazalka…)

Postup přípravy

  1.    Nejprve vezmeme cibuli, nakrájíme ji a na olivovém oleji ji necháme zpěnit. Zároveň oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a přidáme je k cibulce, stejně tak i samotnou nakrájenou cuketu.
  2.    Ke směsi přidáme koření – kari, sůl, a zalijeme vodou tak, aby její hladina byla přibližně centimetr nad okrajem zeleniny.
  3.    Vše vaříme doměkka, následně vše rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Zároveň všleháme i zakysanou smetanu a přidáme námi vybrané bylinky na dochucení. Nyní stačí krátce povařit a můžeme servírovat.

Cuketové zelí

Velmi oblíbený cuketový pokrm poslední doby, ne každý se s ním však stihl seznámit. Cuketové zelí se hodí jako příloha, i jako samotné jídlo na chuť. Zkusíte ho?

Potřebné suroviny

  •       1 kg cukety
  •       1 velká brambora
  •       1 velká cibule
  •       Rostlinný olej (např. slunečnicový)
  •       Ocet
  •       Koření – sůl, mletý pepř, kmín
  •       Krystalový cukr

Postup přípravy

  1.    Vezmeme cuketu a oloupeme ji. Pokud se jedná o cuketu mladou, do velikosti 20 cm, můžeme nechat neoloupanou. U starších cuket také vydlabeme jadřince a následně nahrubo nastrouháme.
  2.    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a necháme ji zpěnit na oleji, následně k ní přidáme cuketu. Počkáme, kolik ze sebe pustí vody – jestliže málo, ještě podlijeme (cca 1 dcl vody). Bramboru na jemno nastrouháme a přidáme ji k cibuli a cuketě.
  3.    Celou směs okořeníme solí, pepřem, kmínem a přidáme i cukr. Přibližně deset minut vše dusíme – musíme zelí hlídat, aby z něj nevznikla kaše.
  4.    Hotové cuketové zelí dochutíme octem a můžeme podávat ke všemu, k čemu se obvykle zelí jako příloha dává, nebo si můžeme chuť užít jen tak samotnou.

Jestliže máme cuketové zelí jen pro vlastní chuťové potěšení, můžeme do něj přidat i osmaženou slaninu nebo čerstvý kopr.

Zapečená cuketa se sýrem

Zapečená cuketa je jedním z nejtypičtějších způsobů, jak si tuto zeleninu připravit a se sýrem je to přímo dokonalá kombinace! Navíc se toto jídlo hodí jako hlavní chod i studený předkrm či odpolední svačina pro celou rodinu.

Potřebné suroviny

  •       1 cuketa
  •       200 g plísňového sýra
  •       2 velká vejce
  •       350 ml mléka
  •       Česnek
  •       Strouhanka
  •       Sůl
  •       Mletý černý pepř

Postup přípravy

  1.    Vezmeme pekáč, ve kterém budeme celý pokrm zapékat, a vytřeme jej oloupaným stroužkem česneku.
  2.    Následně oloupeme cuketu a nastrouháme ji, stejně tak nastrouháme i plísňový sýr. Oboje smícháme dohromady a přilijeme mléko. Přidáme i vajíčka, hrst strouhanky, sůl a pepř.
  3.    Směs pořádně promícháme, rovnoměrně ji vlijeme na plech a necháme péct. Jestliže si zapečenou cuketu zvolíme jako hlavní jídlo, výborně chutná jak s brambory, tak se zeleninou (hlávkový salát, rajčata…).

Ať už s cuketou začínáte, nebo hledáte nové recepty, jak si tuto skvělou a zdraví prospěšnou zeleninu užít, doufáme, že jste si našli to své a pochutnáte si! Nezapomeňte, že cuketa na jakýkoliv způsob dodá vašemu tělu spousty minerálů a díky nízké kalorické hodnotě je skvělým společníkem při jakýchkoliv redukčních dietách a uchovávání štíhle linie. Přejeme dobrou chuť!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here