Recept na nepečený cheesecake: Lahodný dezert bez doteku trouby

Jen málo dezertů je v dnešní době tak oblíbených jako právě cheesecake, především pak jeho o něco novější nepečená verze. V posledním desetiletí se obliba cheesecaku minimálně zdvojnásobila, proto již není výsadou jen luxusních restaurací, ale můžete si jej udělat i vy doma! A my vám povíme, jak na to.

Dávné tajemství cheesecaku

To, že je tento nadýchaný dezert milován po celém světě není žádnou novinkou. Ale tušili jste, že má svůj původ až ve starém Řecku? Ten úplně první, samozřejmě ne ve formě, v jaké ho známe dnes, byl vyroben na řeckém ostrově Samos. Víme to jen díky nalezeným formám, které se datují až k roku 2000 před naším letopočtem. Řekové tehdy věřili, že cheesecake přinese lidem sílu a energii, proto byl také podáván sportovcům ještě před prvními olympijskými hrami na světě, nebo na řeckých svatbách. Tradičními přísadami byla pšeničná mouka, med a sýr. Od té doby cheesecake ušel značný kus cesty, jeho historie je nicméně zajímavá a neměla by být opomenuta.

Napříč staletími se cheesecake i nadále rozšiřoval po světe, byl zapisován do kuchařek a vylepšován. Důležitým milníkem je pro vývoj cheesecaku New York, který je také mnoha lidmi považován za jeho rodiště. V Americe má ostatně původ i přidávání sýru Philadelphia, který je dnes s dezertem neodmyslitelně spojen. V rámci vylepšování receptury byl navíc cheesecake povýšen z dezertu i na hlavní chod – kuchaři začali experimentovat a přidávali do něj mořské plody, chilli, tofu nebo plísňové sýry. Jedná se zkrátka o pochoutku, ve které si každý může najít to své.

Všude oblíbený

Věděli jste, že se slaví i národní den cheesecaku? Skutečně je tomu tak, a tento den připadá na 30. července. A je co slavit. Tento dezert si se svou chutí a variabilitou získal oblibu jak mezi vrcholovými kuchaři a luxusními restauracemi, tak mezi běžnými lidmi, filmy i seriály. Například v seriálu The Golden Girls se cheesecaku snědlo skoro na sto porcí, a to rozhodně není jediný, ve kterém se tato lahůdka objevila. Je jen málo dalších podobných případů, kde se skutečně snoubí luxusní chuť s masovým zájmem. A kdyby vás náhodou zajímaly rekordy, největší cheesecake byl vytvořen příznačně ve městě Philadelphia a vážil přes dva tisíce kilogramů. To už je něco! A teď se podíváme, jak si vy sami můžete nepečený cheesecake doma vyrobit, přestože bude nepochybně o něco menší než philadelphský rekordman.

Nepečený cheesecake s jahodami

strawberry cheesecake on vintage tray with silver spoons and fresh strawberrys

Začneme nejvíce vyhledávanou klasikou. Jemná tvarohová chuť cheesecaku se zkrátka s jahodami dokonale snoubí tak, že nemůžete odolat!

Potřebné suroviny

  •       200 g máslových sušenek
  •       70 g másla
  •       500 g tvarohu (tučný)
  •       250 g ricotty
  •       120 g krystalového cukru
  •       2 vejce
  •       Vnitřek vanilkového lusku
  •       75 g želatinového ztužovače
  •       2 citrony
  •       Jahody

Postup přípravy

  1.    Vezmeme mixér a rozmixujeme v něm máslové sušenky na malé drobky. Zároveň rozpustíme máslo, k sušenkám ho přilijeme a znovu mixujeme.
  2.    Ze sušenkové hmoty vytvoříme základ cheesecaku – korpus. K tomu bude potřeba dortová forma, na jejíž dno vyložíme pečící papír a na něj pak hmotu rozprostřeme. Následně dáme chladit do lednice (korpus musí zatuhnout, čím déle bude v lednici, tím lépe).
  3.    Nyní připravíme krém. Rozbijeme vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Samostatné žloutky pak vyšleháme s cukrem a následně k nim přidáme všechny ostatní ingredience. Ze dvou citronů vymačkáme šťávu a rovněž ji přidáme, stejně tak nastrouháme kůru s jednoho citronu. Celou směs musíme dohladka utřít.
  4.    Vytáhneme zpevněný korpus z trouby a rovnoměrně na něj naneseme připravený krém. Následně necháme celé dílo opět zatuhnout v lednici na přibližně dvě hodiny (klidně můžeme nechat v lednici i déle, určitě to neublíží).
  5.    Na hotový cheesecake naneseme jahody tak, jak nám to bude esteticky a chuťově vyhovovat, s ozdobou už si můžeme vyhrát podle svého.

Takto připravený nepečený cheesecake je jednoduchý, jen mu musíte nechat dostatek času pro pobyt v lednici, aby se vám nerozpadl.

Nepečený čokoládový cheesecake

Jste vášnivými milovníky čokolády a čokoládové dorty vám vykouzlí úsměv na tváři? Vyzkoušejte čokoládový nepečený cheesecake! Určitě vám zachutná.

Potřebné suroviny

  •       Balíček BeBe keksů
  •       300 + 100 g čokolády na vaření
  •       500 g tvarohu (nízkotučný)
  •       100 g másla
  •       250 + 150 ml šlehačky

Postup přípravy

  1.    Nejdříve vezmeme keksy a rozdrtíme je, či v mixéru rozemeleme na drobné kousky. Mezitím rozehřejeme a rozpustíme máslo a k sušenkám ho přilijeme, čímž vytvoříme směs, ze které budeme mít spodní část našeho cheesecaku. Rovnoměrně ji rozmístíme do dortové formy, kterou předtím vysteleme pečícím papírem.
  2.    Do hrnce dáme rozpustit čokoládu na vaření (cca 300 g), případně můžeme použít i hořkou čokoládu. Vedle si v misce rozmícháme tvaroh a přidáme do něj šlehačku (ne všechnu, přibližně 250 g).
  3.    Jakmile se nám čokoláda rozpustí, necháme ji vychladit. Poté ji smícháme dohromady s tvarohovou směsí.
  4.    Čokoládovo-tvarohovou hmotu vylijeme po smíchání na připravený korpus dortu a uhladíme.
  5.    V neposlední řadě si připravíme polevu – zbylou čokoládu rozpustíme nad párou zároveň se šlehačkou. Po vychladnutí ji nalijeme na dort.

Nepečený citronový cheesecake

Od lahodného čokoládového cheesecaku se opět přesuneme k o něco lehčí, ovocné variantě: k nepečenému citronovému cheesecaku. Citronové dezerty jsou velice oblíbené díky své specifické svěží chuti, proto neváhejte a vyzkoušejte tento výborný recept! I my jsme neodolali a nemohli jsme si tento cheesecake vynachválit! Skvělý pak bude především v letních měsících.

Potřebné suroviny

  •       130 g máslových sušenek
  •       100 g másla
  •       680 g tvarohu (plnotučný)
  •       Citron (resp. nastrouhaná citronová kůra)
  •       100 ml citronové šťávy
  •       2 vejce
  •       200 g krupicového cukru
  •       320 ml smetany
  •       Želatina (cca 3 čajové lžičky)
  •       Sůl

Postup přípravy

  1.    Rozemeleme sušenky a smícháme je s rozpuštěným máslem (cca 75 g). K sušenkové směsi přidáme ještě nastrouhanou citronovou kůru. Následně vezmeme dortovou formu, kterou předtím vyložíme pečícím papírem a směs do ní rovnoměrně natlačíme. Korpus dáme chladit do lednice na adekvátně dlouhou dobu (opět platí čím déle v lednici bude, tím lépe).
  2.    Nyní se pustíme do citronové polevy – vezmeme malou pánev a rozšleháme na ní jedno celé vejce, žloutek, cukr (přibližně čtvrtinu hrnku, 50 g) a špetku soli. K tomu přidáme čerstvě vymačkanou citronovou šťávu (dvě polévkové lžíce) a mícháme na mírném ohni až k varu a dále vaříme, dokud celá směs nezhoustne do přibližné konzistence pudinku. Mělo by to trvat okolo 4 minut.
  3.    Po ztuhnutí směsi pánvičku sundáme z plotny a vmícháme do směsi máslo a smetanu (oboje po jedné polévkové lžíci). Vše přelijeme přes jemné sítko – je potřeba se zbavit jakýchkoliv hrudek, které se během přípravy mohly vytvořit. Následně dáme do lednice zatuhnout.
  4.    Dále se pustíme na hlavní hřeb – náplň samotnou. Do malé misky dáme zhruba 60 ml citronové šťávy, kterou posypeme želatinou a vyčkáme, dokud nezměkne. Nemělo by to trvat víc než 7 minut. Poté vložíme do mikrovlnné trouby a přivedeme k varu, cca za půl minuty až minutu. Nelekněte se, bude to bublat. Želatina se tímto způsobem rozpustí a můžeme směs odložit stranou.
  5.    Ve větší míse, než minule, ušleháme tvaroh se špetkou soli a cukrem (cca 150 g) do hladka. K tomu přidáme smetanu (300 ml), želatinu připravenou v předchozím kroku a čtvrtinu hrnku vychlazené citronové polevy, kterou jsme taktéž vyrobili dříve. Vše během pěti minut vyšleháme dohladka.
  6.    Připravenou náplň nalijeme na vychlazený a ztuhlý korpus a ozdobíme zbytkem citronové polevy. Můžeme si s ní i různě vyhrát. Cheesecake necháme chladit nejlépe přes noc.

Přestože se tento recept zdá být složitější, výsledek jistě stojí za to!

Cheesecake je skvělá pochoutka pro domácí požitek i na slavnostní příležitost a my doufáme, že ať už naše recepty využijete pro kteroukoliv z těchto příležitostí, vše se vám zdaří a bude vám chutnat!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here