Recept na karbanátky: Jak je znáte i neznáte

Recept na karbanátky

Ať už máte na mysli karbanátky ze školní jídelny, nebo poctivé od babičky, všichni jsme je už v nějaké formě vyzkoušeli. Aby taky ne, jedná se o chutné, rychlé a klasické jídlo české kuchyně. A nejen té, karbanátky a jejich variace jsou oblíbené po celém světě. Připravit karbanátky vám nezabere moc času, ale přesto se z nich dá udělat vynikající pochoutka, za kterou se nebude stydět ani zkušený kuchař. A jak docílit dokonalé souhry chutí u masových i bezmasých karbanátků? To vám prozradíme v našich receptech!

Karbanátky mají tolik variant, že si to své může najít opravdu každý. Prakticky nic v nich není zapovězeno: různé druhy masa, sýr, zelenina, pečivo… Jde zkrátka jen a pouze o vaši chuť a preference, který recept si zvolíte. Zda se budete držet osvědčených klasik, nebo dáte přednost experimentům. Oblibě se v poslední době těší hlavně kapustové karbanátky, i těm se podíváme na zoubek. Ale nejdříve, co musíme o karbanátcích vědět ještě předtím, než začneme vařit?

Výběr správného masa

Nabízí se otázka: když jsou karbanátky tak klasickým jídlem, jak je vlastně dělat co nejlépe, na co si dát pozor? V první řadě především na maso. Nejlepší je nakoupit maso u kvalitního řezníka a sám si ho umlít. Kupovat hotovou směs je sice jednodušší a často také finančně výhodnější, ovšem chuťově nikoliv. U masa od řezníka víme, na čem jsme.

Mas si můžeme nakoupit i více druhů, pro šťavnatou kombinaci je jedním ze skvělých nápadů použít jednu třetinu hovězího masa a dvě třetiny vepřové plece. Někdo doporučuje přidat k této směsi ještě telecí. Zapovězeno ale není téměř nic, jestliže dáváte přednost rybám, drůbežímu masu či zvěřině, všechno je možné a nejlépe to ostatně otestujete v kuchyni. Dejte ale pozor, aby vaše směs na karbanátky neobsahovala moc tuku – není to dobré ani pro vaše zdraví a ostatně ani pro výsledný chuťový zážitek.

Nejlepší je nakoupit maso na karbanátky u kvalitního řezníka

Supermarket – Na co dát pozor?

Rozumíme, že ne vždy je možnost dojít si k ozkoušenému řezníkovi nebo si umlít maso v pohodlí domova. Jak tedy postupovat, jsme-li odkázáni na výběr ze supermarketu? Vybírejte jedině vaničky s opravdu jasně červeným obsahem, žádné vybledlé růžové maso. Dejte si pozor, aby byly v mase rovnoměrně rozloženy libové i tučné kousky, směs by měla být tvořena pevnými pramínky masa. Kašovitou konzistenci si rozhodně domů nenoste, takové maso nevidělo chladničku ani kvalitní mlýnek.

Pokud si chcete být skutečně jistí, co si domů z obchodu nesete, určitě věnujte čas složení. Masné výrobky mají občas tendenci obsahovat přídavky mnoha dalších surovin o které nestojíte, především přemíru vody a různých stabilizátorů. Podíl masa je zde velmi důležitý.

U mletého masa, ať už jej zakoupíte v supermarketu, nebo si jej umelete sami doma, je podstatná i spotřeba. Zpracujte ho co nejdříve to půjde, nejpozději do dvou dnů. Mleté maso má vlivem předchozího zpracování narušenou strukturu, což dává výhodu v rychlejší přípravě, ale musíte myslet i na jeho brzké podlehnutí zkáze.

Karbanátky z mletého masa

Jako první se podíváme na tradiční a vždy skvělé smažené karbanátky z mletého masa. S těmi se nikdy nemůžete zmýlit.

Potřebné suroviny

  •       500 g mletého masa
  •       100 ml vody
  •       Cibule
  •       5 stroužků česneku
  •       Vejce
  •       2 lžíce hladké mouky
  •       Strouhanka
  •       Olej
  •       Koření – sůl, pepř, kmín, majoránka, nové koření

Postup přípravy

  1.    Připravíme si mleté maso dle našeho osobního výběru – záleží čistě na nás, kterému dáte přednost, či jaká masa se rozhodnete pro přípravu kombinovat. Maso smícháme se studenou vodou a následně jej necháme odpočinout v chladu po dobu 30 minut.
  2.    Cibuli oloupeme a na jemno nasekáme.
  3.    Po uplynutí půl hodiny vezmeme maso a přidáme k němu další ingredience: koření, vejce, prolisovaný česnek, nasekanou cibuli, hladkou mouku a strouhanku. Přidat můžeme i pažitku nebo petrželku. Masovou hmotu dobře propracujeme a promícháme.
  4.    Z hmoty vytvarujeme bochánky, karbanátky, které následně obalíme ve strouhance a smažíme v dozlatova v rozehřátém tuku.

Karbanátky tradičně podáváme s bramborovou kaší nebo čerstvou zeleninou, případně s obojím. Přidat můžeme i jarní cibulku nebo kyselou okurku, záleží na chuti. I volba koření může být značně variabilní, použít lze steakové koření, mletou papriku, kari a další. Někteří masovou směs též zalijí trochou mléka pro zjemnění, přidat můžete ostrý kečup nebo hořčici pro výraznější chuť.

Kapustové karbanátky

Odměna tradičních karbanátků, která se v poslední době těší zvláštní oblibě. Z kapustových karbanátků lze mít jak masový, tak vegetariánský pokrm, proto se hodí opravdu pro všechny. Někteří do těchto karbanátků i tak přidávají mleté maso, náš recept se však obejde bez něj.

Potřebné suroviny

  •       400 g kapusty
  •       100 g uzeného masa / dušených hub
  •       50 g cibule
  •       40 g másla
  •       100 g strouhanky
  •       3 vejce
  •       2 housky (ideálně den staré)
  •       Mléko
  •       Česnek
  •       Koření – sůl, pepř, tymián, majoránka, saturejka
  •       Tuk

Postup přípravy

  1.    Kapustu omyjeme, očistíme, zbavíme zvadlých listů, nakrájíme na díly a vaříme ve vroucí osolené vodě, dokud nezačne měknout. Následně ji scedíme a nakrájíme nadrobno.
  2.    Cibuli nakrájíme na kostičky a necháme na másle nesklovatět. Poté nakrájíme na kostky i uzené maso (lze použít i šunku), popřípadě podušené houby.
  3.    Namočíme housky do mléka, necháme je nasáknout a pak vyždímáme a nakrájíme. Společně s cibulí, uzeným masem/houbami, vejci, solí, pepřem a dalším kořením a prolisovaným česnekem je vmícháme do kapusty.
  4.    Kapustu se všemi ingrediencemi propracujeme a promícháme, můžeme zahustit strouhankou. Vytvoříme z ní bochánky, karbanátky, trochu kulatější, než jsme zvyklí u varianty z mletého masa.
  5.    Bochánky obalíme v prošlehaném vejci a strouhance. Následně na tuku opečeme a můžeme podávat s brambory nebo bramborovou kaší.

Rybí karbanátky

Jedna z méně známých verzí karbanátků, ale o nic méně chutná. Zkusíte ji?

Potřebné suroviny

  •       600 g rybího masa (jakákoliv ryba)
  •       3 vejce
  •       100 g slaniny
  •       Cibule
  •       Strouhanka (na zahuštění a obalení)
  •       2 stroužky česneku
  •       Koření – sůl, pepř, muškátový svět (jen špetka)
  •       Koření k vaření ryby – sůl, 5 kuliček celého pepře, bobkový list, 3 kuličky nového koření
  •       Olej na smažení

Postup přípravy

  1.    Očistíme námi vybranou rybu (může být například cejn, losos), okořeníme vodu a dáme do ní rybu vařit tak dlouho, aby šlo rybí maso lehce obrat od kostí, ale raději o trochu méně. Obvykle přibližně pět minut.
  2.    Rybí maso obereme z kostí a umeleme v mlýnku na maso. Stačí i rozsekat v mixéru, ale v takovém případě musíme obírat zvlášť dobře a opatrně.
  3.    Vezmeme slaninu a nakrájíme ji na drobné kostky, které následně vypečeme.
  4.    Mleté rybí maso smícháme s nakrájenou cibulí, strouhankou, utřeným česnekem, vejcem a opečenou slaninou včetně jejího omastku. Směs okořeníme. Musíme dát pozor, abychom muškátového květu dali skutečně jen špetku, není záhodno to s ním přehánět. Pokud máme, lze přidat nasekanou petrželovou nať.
  5.    Hmotu pořádně propracujeme a promícháme, aby nám dobře držela pohromadě, a vytvoříme z ní karbanátkové bochánky tak, jak nám budou nejlépe vyhovovat.
  6.    Bochánky obalíme ve strouhance a opečeme na dobře rozpáleném oleji z obou stran po dobu přibližně dvou minut. Podáváme se šťouchanými brambory, bramborovou kaší nebo se zeleninou.

Na těchto karbanátcích je výborné to, že v nich můžete využít i zbytky z ryb, které jste připravovali pro jiné jídlo, karbanátkům to vůbec nevadí, vy si pochutnáte a zároveň ušetříte.

Tyto tři recepty jsou jen zlomkem možností, které karbanátky jakožto jídlo mají. Využít lze i brokolici, mrkev, čočku a spoustu druhů mas. Navíc v době, kdy děti velmi lákají fastfoodové řetězce, jsou karbanátky zdravější alternativou, kterou jim doma můžete bez obav nabídnout. Nebo fungují čistě jako chutné řešení víkendového oběda pro celou vaši rodinu a přátele. Popusťte uzdu své kuchařské kreativity a vytvořte si svůj vlastní recept, meze se zde velmi nekladou. Dobrou chuť!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here