Valentýnská večeře – recepty

48019_resize.jpgJak se říká: „Láska prochází žaludkem.“ Proto není od věci připravit svému miláčkovi parádní večeři při svíčkách.

Ale co uvařit? Nevíte? Přináším několik receptů pro inspiraci.

Předkrmy

  • Lívance s nugetou a ovocem
  • Šunkové rolky
  • Hrozny v perlivém želé

Začít můžeme předkrmem, který vašeho miláčka jistě překvapí:

Lívance s nugetou a ovocem

Budeme potřebovat:

  • rostlinný olej
  • na ozdobu:

  • 1 šlehačku
  • 1 konzervu ovoce
  • Na potření:

  • 160g nugety
  • Těsto:

  • 1 vejce
  • 1dl mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 150g hladké mouky

Postup přípravy receptu:

1. Do šlehací mísy vyklepeme celé vejce a důkladně prošleháme s mlékem. Pak přidáváme mouku po troškách, aby nezůstaly v těstě nerozmíchané hrudky. Přidáme cukr moučku a na konec přidáme prášek do pečiva a lehce ho zapracujeme do těsta.
2. Na rozpálené pánvi vymazané rostlinným olejem, pomalu pečeme lívance z obou stran dozlatova.
3. Hotové lívance potřeme větším množstvím nugety a přeložíme na sebe. Vše ozdobíme ovocem, zakapeme javorovým sirupem, můžeme nahradit i jiný sirup.
4. Takto připravené lívance s nugetou a ovocem nakonec postříkáme šlehačkou.

Šunkové rolky

Klasický předkrm, kterým jistě neurazíte. Stačí jen zapojit fantazii na dozdobení a efekt bude jistě vynikající.

Budeme potřebovat:

  • 4 plátky šunky
  • 2 lžíce kysané smetany
  • 2 lžíce pomazánkového másla
  • 2 lžíce strouhaného křenu
  • Na ozdobu:

  • zelenou petrželku nebo barevnou papriku

Postup přípravy receptu:

1. Metličkou si vymícháme pomazánkové máslo s kysanou smetanou, trochu osolíme a přidáme strouhaný křen.
2. Směs pokládáme na plátky šunky, kterou pak stočíme do rolky.
3. Pokládáme na dezertní talířek, jehož kraj zdobíme sekanou petrželkou nebo tenkými proužky červené a zelené kapie.
4. Samotné rolky můžeme přizdobit i šlehačkou.

Hrozny v perlivém želé

Velice slavnostní chuťovka, která bude pro vašeho miláčka jistě velkým překvapením.

Budeme potřebovat:

  • 20 g želatiny
  • 1 láhev sektu
  • 100g marcipánu
  • Citrónovou zmrzlinu
  • 1 potravinářské barvivo
  • Mátu
  • 300g hroznového vína

Postup přípravy receptu:

1. Želatinu připravíme podle návodu na obalu a necháme vychladnout.
2. Z omytého hroznového vína odstraníme pecičky a kuličky nakrájíme na malé kousky.
3. Marcipán obarvíme potravinářskou barvou, rozválíme na tenčí plát a vykrájíme srdíčka.
4. Nakrájené hroznové víno rozdělíme do sklenic, přidáme srdíčka, přilijeme trochu želatiny a sekt.
5. Každý pohárek ozdobíme mátou a přidáme kopeček citronové zmrzliny.

Hlavní chod:

  • Játra na pomerančích
  • Normandské vepřové kotlety
  • Steak z lososa se zeleninou a krevetovou pěnou

Protože je Valentýn jednou za rok, zkuste zvolit trochu slavnostnější jídlo.

Játra na pomerančích

Pokud máte rádi játra, tak tento recept je právě pro vás. Jemná pomerančová omáčka a brambory nebo hranolky k tomu.

Budeme potřebovat:

  • Olej
  • Sůl
  • Hořčice
  • 2ks pomeranče
  • Zázvor
  • Pepř mletý
  • Bylinky
  • 500g hovězích jater

Postup:
1. Játra nakrájíme na silnější plátky a potřeme hořčicí a poprášíme hrubou moukou.
2. Na rozpáleném tuku opečeme játra tak, aby získala křupavou kůrku a zároveň se propekla.
3. Nakonec je osolíme, vyjmeme a uložíme do tepla.
4. Výpečky na pánvi zalijeme vroucí vodou, scedíme přes síto, vrátíme na pánev a přilijeme trochu oleje.
5. Jeden pomeranč oloupeme a rozebereme ho na měsíčky.
6. Z druhého vymačkáme šťávu, kterou smícháme s vypečenou šťávou.
7. Přilijeme deci bílého vína a prohřejeme, nevaříme!
8. Na talíře klademe plátky jater, přeléváme omáčkou a zdobíme kousky pomeranče, nebo čerstvými bylinkami – koprem, bazalkou, petrželkou

Normandské vepřové kotlety

Francouzská kuchyně je zvláštní a výrazná, ale chuťově je to vždycky skvělé.

Budeme potřebovat:

  • Sůl
  • 2 lžíce másla
  • 4 jablka
  • Mletá skořice
  • Mletý bílý pepř
  • 4ks vepřové kotlety

Postup:
1. Vepřové kotlety omyjeme, osušíme, naklepeme. Osolíme je a opepříme.
2. V pánvi si rozehřejeme máslo a kotlety na něm z obou stran osmažíme.
3. Mezitím oloupeme a nakrájíme jablka a poskládáme je do máslem vymazané zapékací misky.
4. Osolíme je, opepříme a zaprášíme mletou skořicí.
5. Vše zakapeme šťávou z pečení, poklademe kotletami a zakryté dusíme v troubě do změknutí.
6. Upečené normandské vepřové kotlety podáváme s opečenými brambory.

Steak z lososa se zeleninou a krevetovou pěnou

Valentýnské afrodiziakum! Lehké jídlo se zeleninou a hlavně krevety obsahují selen a vitamín E, který podporuje plodnost!!!

Budeme potřebovat:

  • Sůl
  • 2dl Vývaru
  • máslo
  • 4 žlouteky
  • 2dl smetany
  • 1 Cuketu
  • 1 brokolici
  • 1 fenykl
  • 1 lilek
  • pepř mletý
  • pepř mletý bílý
  • 4 plátky lososa
  • 8ks baby karotky
  • 100g krevet koktejlových

Postup:
1. Nejprve si očistíme veškerou zeleninu, nakrájíme ji na menší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Potom ji scedíme a orestujeme na másle.
2. Steaky z lososa osolíme a osmahneme na přepuštěném másle z obou stran dozlatova.
3. Krevetovou pěnu si uděláme tak, že krevety vyloupeme, slupky promyjeme a zalijeme vodou, osolíme a připravíme z nich vývar. Budete ho potřebovat asi 2dl.
4. Do vychladlého vývaru přidáme žloutky, nádobu dáme do vodní lázně a směs vyšleháme do husté pěny.
5. Přidáme sůl, oba druhy pepře a smetanu a znovu šleháme nad párou.
6. Vyloupané krevety osolíme, opepříme a opečeme na másle, které zbylo po opékání lososa.
7. Steaky upravíme na talíře, obložíme zeleninkou a zalijeme krevetovou pěnou, kterou posypeme pečenými krevetami.

Dezert:

  • Malinové pokušení po francouzsku
  • Řezy Raffaello

A to nejlepší a hlavně nejsladší nakonec. Nyní si doladíte své chuťové buňky a další program je už jen a jen na Vás…

Malinové pokušení po francouzsku

Vyzkoušejte báječné osvěžení s malinovou omáčkou!

Budeme potřebovat:

  • 250ml vanilkové zmrzliny
  • 3 lžíce cukru moučky
  • 250ml čokoládové zmrzliny
  • 200g čerstvých malin
  • Na ozdobu:

  • Šlehačka
  • maliny

Postup:
1. Ze zmrzlin vykrájíme tvořítkem kopečky a do misek dáváme vždy po jednom od každé barvy.
2. Maliny očistíme, omyjeme a osušíme.
3. Rozmačkáme je a rozmixujeme s cukrem na omáčku.
4. Omáčkou přelijeme zmrzlinu, ozdobíme šlehačkou a čerstvými malinami

Řezy Raffaello

Vynikající a rychlý moučník, kterým překvapíte každého.

Budeme potřebovat:

    drobení:

  • ½ hrnku cukru moučka
  • ¾ hrnku strouhaného kokosu
  • Poleva:

  • 1 šlehačka
  • Těsto:

  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • ¾ hrnku cukru moučka
  • 2 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • ½ hrnku oleje

Postup:
1. Předehřejeme si troubu na 170 °C a připravíme hluboký plech, který vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
2. Ze všech ingrediencí na těsto vyšleháme hladkou hmotu, kterou vylijeme do připraveného plechu.
3. Dobře promícháme kokos s cukrem a rovnoměrně touto směsí posypeme těsto.
4. Pečeme necelých 20 minut, kokos by neměl zrůžovět, takže je nutné ho při pečení hlídat.
5. Ihned, jak vyndáme z trouby, zalijeme celý moučník šlehačkou a necháme odležet.
6. Pak moučník nařežeme a podáváme.

2 COMMENTS

  1. Rezept na šunkové rolky je zajímavý. Zatím jsem smĕs delal jenom se šlehačkou a s křenem ze skleničky.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here