Hmmm, už cítíte taky tu vůni Vánoc? Tu tradiční vůni cukroví, perníčků a domácího punče? Co takhle k těmto dobře známým vůním přidat také vůni sangrie? Sangria je typickým španělským pití, které je známé také v Portugalsku, mexiku či v Argentině. Obvykle si na něm ale Češi také velmi pochutnají. Neznám moc těch, kteří ji nemají rádi. Pojďme ji ale zkusit obnovit a přizpůsobit pro Vánoce. A to tak, aby nejen krásně vypadala, ale obzvláště dobře chutnala.
Chutnat bude jistě i vaší návštěvě, která si na ní může užít i to, jak krásně vánočně vypadá.
Budeme potřebovat:
- 2 lahve Merlotu
- 1 láhev zázvorové limonády
- 1 hrnek cukru
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1/2 čajové lžičky muškátového oříšku
- 1/2 čajové lžičky hřebíčku
- 4 až 6 pomerančů a pár jablek
- 4 až 10 skořic celých
- 1/2 sáčku brusinek
Postup:
- Ve středně malém hrnci smícháme Merlot, cukr, skořici, muškátový oříšek a hřebíček.
- Začneme zahřívat tak, aby teplota byla těsně před varem. Necháme na ohni 10 minut.
- V průběhu mícháme, aby se nám nepřipálil cukr.
- Po 10 minutách odděláme ze sporáku a nalijeme do džbánu. Ten musí být uzavíratelný, nebo můžeme zadělat sáčkem a gumičkou.
- Nakrájíme jablka a spolu s celou skořicí přidáme do směsi.
- Zakryjeme a necháme 24 hodin stát.
- Poté podáváme buď studené s přidáním ledu a skořicové limonády nebo můžeme nechat tak, přihřát a podávat jako český svařák.
- Ozdobíme karambolou bez pecek, která má hezký tvar hvězdy. Dobrou chuť.
Karambola je druh exotického ovoce, které má hvězdicový tvar v průřezu. Toto ovoce má má sladkou nebo mírně kyselou chuť, které obsahuje vitamin C a minerální látky jako vápník, železo, hořčík a fosfor.